Naisten terveyden vuoro on nyt! Kokoomusnaisten webinaari keskiviikkona 26.2.25

Viime viikon keskiviikkona Kokoomusnaiset pitivät webinaarin, jonka aihe oli minulle läheinen. Synnyttäneenä naisena olen itse kohdannut naisten terveydenhuoltoon liittyviä epäkohtia ja tietoinen siitä, millaisia erityistarpeita naisilla on terveydenhuoltoa kohtaan. Olin siis innoissani siitä, että tällainen webinaari järjestettiin ja aiheesta käytiin keskustelua.

Illan avasi juontajana toiminut kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen. Aloituspuheenvuorossaan hän nosti esille, ettei naisten terveys ole marginaali-ilmiö eivätkä naiset ole vähemmistö vaan todellisuudessa me puhumme puolesta väestöstä. Tiesitkö sinä, että suurin osa maailmanlaajuisesta lääketieteen tutkimuksesta on tehty olettamuksella, että keskiarvoinen potilas on mies? Tällaisessa tieteellisessä lähestymisessä, että miehen anatomia voi edustaa koko ihmiskuntaa, olemme ohittaneet kokonaan miesten ja naisten rakenteelliset ja hormonaaliset erot hoitomuotojen suunnittelussa.

Webinaari-ilta rakentui kahdesta suuremmasta kokonaisuudesta - sosiaaliturva- ja tasa-arvoministeri Sanni Grahn-Laasosen sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varilan esitelmistä.


Sanni Grahn-Laasonen

Grahn-Laasosen puheenvuoron aiheena oli hallituksen konkreettiset toimet naisten terveyden edistämiseksi. Hän painotti, että julkisen puolen vähäisesti tarjoamat palvelut ovat alihoidettuja, sillä niiden hoito on omakustanteista. Tällaisia terveydenhuollon aloja ovat esimerkiksi gynekologipalvelut, jotka ovat kuitenkin merkitykseltään aivan ensisijaisen tärkeitä naisten hyvinvoinnin kannalta.

Grahn-Laasosella oli 3 konkreettista aihetta, joihin hallitus on häneen mukaansa pureutunut. Näistä ensimmäinen oli vaihdevuosioireiden ja muiden gynekologisten vaivojen parempi huomiointi Käypä hoito suosituksissa, joita ollaan parhaillaan päivittämässä. Suositukset tulevat ottamaan paremmin huomioon esimerkiksi vaihdevuosioireiden hoidon sekä kivunlievityksen gynekologisissa toimenpiteissä. Muut aiheet liittyvät verotukseen ja Kela-korvauksiin.


Grahn-Laasonen mainitsi verotuksen epätasa-arvoisuudesta, juontuen kuukautis- ja inkontinenssisuojien sekä lasten vaippojen kuulumisesta korkeampaan arvonlisäverokantaan. Nämä tuotteet on vuoden 2025 aikana pudotettu alempaan 14% kantaan.


Kolmas aihe liittyi siihen, että hallitus on parhaillaan työstämässä muutosta, jonka odotetaan tulevan voimaan toukokuun aikana. Tämä muutos parantaisi useiden terveydenhuollon palveluiden Kela-korvauksien tasoa. Peruskorvaustaso nousee aiemmasta 8 eurosta kolmeenkymmeneen. Lisäksi muutoksessa on mukana täsmäkorotuksia, kuten gynekologipalveluiden Kela-korvausosuuden tuntuva nosto. Muutoksien tavoitteena on parantaa Kela-korvauksia niille erikoissairaanhoidon aloille, joita julkinen puoli tarjoaa vähemmän. Tästä syystä myös suun terveydenhuoltoon ollaan viemässä läpi korotuksia ja esimerkiksi suuhygienistin käynti tulee suorakorvattavaksi ilman erillistä lähetetä.

Muutoksen myötä Kela-korvausten piiriin palaa fysioterapia sekä hedelmöityshoidot, jonka korvausosuuteen tulee merkittävä korotus aiemmista käytännöistä.


Eero Varila

Varilan puheenvuoron aihe oli Naisten terveys vaikuttaa koko ihmiskunnan terveyteen - Tarinaa hedelmällisyydestä ja vaihdevuosista.


Varilan esitelmöinti alkoi taustatarinalla vaihdevuosioireiden hoidossa tapahtuneisiin muutoksiin hänen uransa aikana. Hänen mukaansa vuosituhanneen taitteessa mentiin takapakkia siinä, että aiemmin puutostautina pidettyä vaihdevuosiaikaa alettiin nähdä enemmän normaalina vaiheena naisen elämässä. Muutamaksi vuosikymmeneksi lakkasi keskustelu vaihdevuosioireista ja ymmärrys ilmiöstä väheni. Vaivoista kärsivät naiset hakeutuvat ensisijaisesti yleis- tai työterveyslääkäriin oireidensa takia. Näillä lääkäreillä ei kuitenkaan aina ole koulutusta tai kokemusta tunnistaa ja hoitaa hormonaalisesta toiminnasta johtuvia vaihdevuosivaivoja vaan joissain tapauksissa potilaita hoidetaan virheellisesti esimerkiksi uni- ja mielialalääkkeillä hormonihoidon sijaan.


Mielialan vaihteluna ilmenevät oireet ovat selkeä työkykyä heikentävä oire, mutta estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös negatiivisesti luuston vahvuuteen. Luukato lisää osteoporoosin ja luumurtumien riskiä merkittävästi vaihdevuosi-ikäisten naisten kohdalla verrattuna samanikäisiin miehiin. Myös verisuoni- ja sydäntautien riskit kasvavat vaihdevuosien aikana. 


On siis ehdottoman tärkeää, että hallitus päivittää Käypä hoito suosituksien hoito-ohjeita vaihdevuosien osalta!


Viimeinen puolikas Varilan esitelmästä käsitteli hedelmöityshoitoja. Lapsiluku on nykyään 1,3 verrattuna reilun kymmenen vuoden takaiseen 1,8:n. Toisin sanoen noin kolmasosa synnytyksistä on hävinnyt. Syntyvistä lapsista vuodessa noin 5% on saanut alkunsa hedelmöityshoitojen kautta. Se yksinään ei lisää Suomen lapsilukua, mutta sillä on merkitystä yksittäisille perheille eikä tätä sovi vähätellä.

Hedelmättömyydestä johtuvalla lapsettomuudella on kuitenkin välillisesti vaikutusta myös yhteiskuntaan. Arvioitu perhekeskeinen lapsiluku vaikuttaa palvelurakenteiden suunnitteluun. Pienenevä lapsiluku johtaa päiväkotien sulkemiseen ja palveluiden vähenemiseen. 


Perhesuunnittelulla on myös psykologinen vaikutus. Varila huomauttaa, että on tutkittua näyttöä siitä, että hyvien ystävien perheenlisäys voi vaikuttaa myös muiden halukkuuteen kasvattaa perhekokoaan. Tällöin onnistuneilla hedelmöityshoidoilla on merkitystä myös signaalina ja esimerkkinä perheille, jotka eivät tarvitse näitä palveluita, mutta harkitsevat lasta.


Lopussa Varila valottaa myös lain kiemuroiden konkreettisia vaikutuksia epätasa-arvoon ja yhteiskunnan tehottomuuteen. Yksityisen puolen joustavuus parantaa heidän kykyään investoida toimintaansa ja kehittää tutkimusmenetelmiä. Julkisella puolella ei tällaiselle ylimääräiselle toiminnalle yksinkertaisesti ole resursseja. Esimerkkinä Varila nostaa pariskunnan, joka ei saanut maksusitoumusta yksityiselle tutkituttaa alkioista perhettä riivaavaa geneettistä virhettä, joka johti joka kerta sikiön kuolemaan. Perhe joutui odottamaan vastausta yli kaksi vuotta, vaikka yksityisellä puolella olisi ollut kapasiteettia tutkia syitä ja antaa perheelle vastaus nopeasti. Voin vain kuvitella, miten kamala tilanne tämä on vanhemmiksi haluavalle pariskunnalle ollut, enkä toivoisi kenenkään joutuvan tätä kokemaan!


Varila puhuu myös siitä, miten sairasvakuutuslain maininta lääketieteellisistä syistä ja sen tulkinta on johtanut tilanteeseen, jossa keinohedelmöityshoitoja ei korvata naispareille, joiden hedelmättömyys johtuu tarpeesta saada luovutettuja siittiöitä. Tämän katsotaan olevan sosiaalinen syy eikä siten Kela-korvauksien alainen. Julkisella puolella heitä saadaan kyllä hoitaa, koska Valvira on katsonut tilanteen oikeaoppisesti syrjinnäksi, mutta samaa päätöstä ei ole yletetty kattamaan korvauksia myös yksityisillä klinikoilla.


Päätäntä

Tasa-arvo ei ole toteutunut naisten terveydenhuollossa mutta olemme matkalla oikeaan suuntaan. Paljon uutta ja kaivattua on tullut ja tulossa vuoden 2025 aikana ja paljon tehtävää on vielä jäljellä. Kiinnittäessämme huomiota naisten terveyteen ja hyvinvointiin olemme oikealla asialla!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Bissee & Politiikkaa

Torstaina 20.2.2025 Nastolan Kirkonkylän peruskoulun asukasinfo

Ensimmäisen kampanjaviikon tunnelmia